#zostańwdomu #StayIntune

Drodzy Przyjaciele, słuchacze, fani muzyki – Święta Muzyki

Od kilku tygodni obserwujemy nadzwyczajną walkę mającą na celu opanowania epidemii COVID-19 zarówno w Polsce, jak i w innych krajach świata. Dokładnie przeanalizowaliśmy ryzyka związane z organizacją Wianków – Święta Muzyki w Krakowie 20 czerwca 2020 roku i w związku ze stosunkowo bliskim czasem realizacji oraz z decyzją Prezydenta Miasta Krakowa o odwołaniu wszystkich wydarzeń kulturalnych do końca czerwca, podjęliśmy jedyną możliwą decyzję – o przeniesieniu części działań do Internetu, a co za tym idzie odwołaniem zaplanowanych na żywo Koncertów w ramach Wianków – Święta Muzyki.

Łączymy się myślami z twórcami, przedstawicielami sektora audiowizualnego, festiwalami, orkiestrami i chórami, a także z wszystkimi partnerami i podwykonawcami, dla których ten czas jest też czasem wielkiej niepewności zawodowej, wierząc, że ludzkość opracuje jak najprędzej odpowiednie środki zapobiegające nieuchronnej recesji, choć jesteśmy świadomi, że w tym momencie społeczne skutki epidemii są trudne do przewidzenia i oszacowania. Póki co pracujemy nad wytworzeniem wirtualnej obecności Wianków w Internecie. Wierzymy, że z częścią z Was spotkamy się w Krakowie w innym terminie gdy okoliczności będą bardziej sprzyjające abyśmy mogli wspólnie świętować na placach i w parkach Krakowa i zaprezentować owoce artystycznych talentów i kreatywności.

W tym roku dołączyliśmy do grona partnerów zrzeszonych w konsorcjum HEMI – europejskiej inicjatywie mającej na celu wsparcie i rozwój lokalnej sceny muzycznej. Możemy Was także zapewnić, że w przyszłym roku wrócimy ze zdwojoną siłą prezentując dokonania zarówno polskich artystów jak i działania partnerskie. Będziemy gościć wybitnych ekspertów z branży muzycznej i zaprosimy Was do wspólnej rozmowy o przyszłości sektora muzyki. Wsparcie lokalnej sceny muzycznej i oddolnych inicjatyw zawsze było wpisane w naszą misję, dlatego już wkrótce uruchomimy projekt Partnerstwo dla Muzyki w nowej odsłonie, dostosowanej do obowiązujących realiów, który wraca do nas ze zdwojoną siłą w tych trudnych dla twórców czasach, a którego szczegóły ogłosimy już po weekendzie majowym.

Zanim spotkamy się na żywo, zapraszamy Was do wspólnego świętowania i celebracji muzyki w domach w ramach CYBER Wianków, których szczegóły ujawnimy już wkrótce.

Życzymy Państwu oraz Państwa najbliższym zdrowia. Jednocześnie przyłączamy się do apelu #zostanwdomu, a do kontaktu z nami zapraszamy w przestrzeni wirtualnej. Muzyka żyje tak długo, jak jest słuchana.

Pamiętajcie #StayInTune

Organizatorzy i Zespół Wianków – Święta Muzyki